ادامه مطلب را با ما باشید
منبع: www.fa.wikipedia.org
الفبای پارسی گروه سیودوگانهٔ حروف (اَشکال نوشتاری) در خط فارسی است که نمایندهٔ نگاشتن (همخوانها یا صامتها) در زبان فارسی است و حروف بیصدا نام دارند. به این گروه از حروف (اَشکال)، حروف الفبا یا حروف هجای فارسی میگویند.
این حروف۳۲گانه، دارای حالتهای متفاوت نوشتاریاند. یک حرف یا یک شکلِ یکسان از یک حرف ممکن است نمایندهٔ چند واج متفاوت باشد (مانند شکل: «ا»، از گروه «الف» که نمایندهٔ مصوت بلند ـا (مانند «باد» و «زاد») و هم صامتِ «همزه» (مانند «ابر» و «امروز» و «اردک») هر دو میتواند باشد)، و برعکس، ممکن است چند حرف متفاوت همگی اشاره به یک واج یکسان داشته باشند (مانند حروف متفاوت: س، ص، ث که همه مشترکاً نشانهٔ واج صامتِ «س» میباشند).
درضمن، برای نگاشتن واکههای بلندِ سهگانه (ا، ی، و) نیز از سه تا از حروف الفبا کمک گرفته میشود که با سه صامتِ «الف»، «واو» و «ی» همشکل نوشته میشوند. واکههای کوتاه معمولاً بدون علامت و در موارد ضروری با علامتهای «زیر» (فتحه ـَ)، «زِبَـر» (کسره ـِ) و «پیش» (ضمه ـُ) مشخص میگردند. به علامتهای بهکاررفته برای واکهها «حروف صدادار» (بلند و کوتاه) گفته میشود.
ویژگیهای الفبای فارسی
اساس الفبای فارسی با الفبای عربی یکی است، اما الفبای فارسی دارای چهار حرف است که واجهای متناظر آنها در عربی استاندارد وجود ندارد. برخی از حروف فارسی با حروف متناظر خود در عربی متفاوت هستند؛ مثلاً حرف «ک» در فارسی در حالت پایانی یا تنها با سرکش نوشته میشود درحالیکه این حرف در عربی در این دو حالت بدون سرکش بصورت «ک» نوشته میشود. همچنین حرف «ی» در حالت پایانی در فارسی بدون نقطه است، اما در عربی با دو نقطه بصورت «ی» نوشته میشود. برخی از حروف در فارسی دارای بیش از یک شکل هستند، مانند حرف «هـ».
الفبای فارسی شامل ۳۳ حرف است.